Ingezonden brief

Martin Pragt

Met belangstelling heb ik jullie initiatief voor het creëren van een platform voor mensen die betrokken zijn bij de samenleving gevolgd. Ook het interview[1] over jullie initiatief had mijn warme belangstelling. Ik geniet over het algemeen wanneer mensen zich betrokken voelen bij de samenleving, vooral in tijden dat de samenleving het moeilijk heeft.

Toch was er mijnerzijds ook enige terughoudendheid te bespeuren als het gaat om de status die jullie toekennen aan intellect en intellectuelen, waartoe jullie je kennelijk rekenen. Jullie stellen dat intellectuelen de kar zullen moeten trekken. Welke kar?

Zijn het niet de intellectuelen die kernwapens ontwikkelden, de Endlösung vergoelijkten en zijn het niet juist de intellectuelen die aanleiding hebben gegeven om rassenseparatie en geloofsongelijkheid mogelijk te maken? Intellectuelen zijn bezig het eeuwige leven te creëren, maar zijn ze ook in staat voor ons geluk te zorgen? Is verbondenheid, liefde en trouw een kwaliteit die toe te kennen is aan intellectuelen?

Ooit zei een filosoof: ‘Ik denk, dus ik besta.’ Wellicht had hij beter kunnen zeggen: ‘Ik besta, denk ik!’ denken is een groot goed, niet alleen voor intellectuelen, denk ik. Letterlijk zullen intellectuelen de kar nooit trekken. Ze bedenken een systeem om hem te laten trekken.

Hartelijke groeten en veel succes,

Martin Pragt (1955) is communicatietrainer, acteur en kunstenaar. Tevens is hij oprichter en eigenaar van PragtProdukties.


[1] Campus in Beeld, seizoen 2 (2010-2011) afl. 28, beschikbaar via: http://www.youtube.com/watch?v=kiAzTGgRicA (geraadpleegd op 2 september 2011).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>