Hoofdredactioneel: Een veranderende wereld

Sinds Julien Blanc is geweigerd in Groot-Brittannië en enkele andere landen vanwege zijn vrouwonvriendelijke versiercursussen, is de discussie rond feminisme en emancipatie weer flink opgelaaid in Nederland. Blanc leert mannen hoe ze een vrouw moeten versieren. Volgens hem kan dat door vrouwen als minderwaardig te behandelen en ze te vernederen. Aanhangers, zoals Thierry Baudet, stellen dat vrouwen op zoek zijn naar een alfaman: ze willen geen aardige jongens maar ‘een ruwe kerel’. Vrouwen vallen blijkbaar voor mannen die geen ‘nee’ accepteren.[i] Het zegt genoeg over de staat van vrouwenemancipatie als er nog mannen bestaan die denken dat vrouwen ja bedoelen als ze nee zeggen. Dat er nog genoeg te behalen valt op het gebied van emancipatie werd ook al duidelijk in de discussie rond Feminisme 3.0 in eerdere nummers van Volonté Générale.[ii] Lizette van der Kamp bewijst dat vrouwen zich echter prima staande kunnen houden aan de top. Volonté Générale interviewde haar over haar werk als biomedisch technicus bij Artsen zonder Grenzen.

In het vorige hoofdredactioneel constateerden we dat de verhoudingen tussen Oost en West op scherp staan. In dit nummer wederom aandacht voor het conflict tussen Rusland, Oekraïne en het Westen. Mike van de Weijer schrijft over de gedeelde geschiedenis van Rusland en Oekraïne, en legt uit hoe het Rusland gelukt is Oekraïne in relatief weinig tijd te destabiliseren. Er is ook weer aandacht voor China. Ditmaal schrijft Joan van Heijster over Chinese investeringen in Afrika en analyseert de positieve en negatieve gevolgen van de toenemende invloed van China in Zambia.

Dirk Cornelissen en Bart van Berkel gaan in discussie over het complexe Nederlandse belastingstelsel. Waar beide auteurs pleiten voor de versimpeling van het belastingstelsel, is Van Berkel duidelijk tegen de ‘vlaktaks’, terwijl Cornelissen een vermindering van het aantal belastingschijven voorstelt. De discussie wordt ingeleid door hoogleraar belastingrecht, Jan Bouwman. Ook Djoeke Altena richt zich op de Nederlandse politiek en gaat in op Tweede Kamerleden die zich afsplitsen van hun politieke partij: een actueel fenomeen dat steeds vaker voor lijkt te komen.

Verder in deze editie van Volonté Générale gaat Ine Pulles, in reactie op Rick Mourits, nader in op de relatie tussen sport en religie. Brigitte Geurts en Jacob van Hoof geven de lezer stof tot nadenken met hun columns over toekomstdromen en de onvermijdelijke zwartepietendiscussie. Een mooi nummer voor tijdens de koude winterdagen.

Helaas heeft Susanne Geuze afscheid genomen als redactielid. We bedanken haar voor de fijne samenwerking, en ook zeker voor haar ideeën en ervaring die ons tijdschrift een nieuwe impuls hebben gegeven. Veel lees- en denkplezier gewenst!

Martijn van den Boom
Gaard Kets
Jan Maas
Roos van der Zwan[i] T. Baudet, Julien Blanc heeft volkomen gelijk (2014), beschikbaar via: http://cult.thepostonline.nl/2014/11/19/
julien-blanc-heeft-volkomen-gelijk/
(geraadpleegd op 27 november 2014).

[ii] Zie onder andere: L. de Beer en D. ten Brinke, ‘Wat is Feminisme 3.0?’, Volonté Générale n°1 (2012), beschikbaar via: http://www.volontegenerale.nl/artikelen/wat-is-feminisme-3-0/;  E. Hage, ‘Reflectie op Feminisme 3.0‘, Volonté Générale n°2 (2012), beschikbaar via: http://www.volontegenerale.nl/reacties/reflectie-op-feminisme-3-0/  en K. Olijslager, ‘Van buik tot blog’, Volonté Générale n°4 (2012), beschikbaar via: http://www.volontegenerale.nl/reacties/van-buik-tot-blog/ (geraadpleegd op 27 november 2014).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>