Hoofdredactioneel (2013-3)

Voor de meeste mensen zit de vakantie er op. Fris en fruitig of met lood in de schoenen gaat men weer aan het werk. Geen croissant of stokbrood bij het ontbijt, geen musea of zandstranden meer. Ook is er geen sprake meer van getoeter in het verkeer, foto’s maken van de muur die vanuit de ruimte te zien is of je klein voelen tussen de wolkenkrabbers. We zijn terug van weggeweest en dat betekent Hollandse kost.

Vaak wordt op vakantie beseft hoe goed we het hebben, maar ook thuis realiseert menigeen zich hoe fijn het is om te mogen reizen en om daarna weer thuis te komen. Na zo’n vakantie worden er volop verhalen verteld over hoe de vakantie was. Wat de mooie, maar natuurlijk ook wat de minder mooie ervaringen zijn geweest. Daarnaast wordt gesproken over hoe anders andere mensen kunnen zijn en wat zij zijn of behoren te zijn. Verwonderd ervaren we hoe het is om in India iedere dag door mensen nagestaard te worden. Of om tijdens een rondreis door China iedere dag met Chinezen, die vaak zelf op vakantie zijn, op de foto te gaan. Na afloop wordt vaak nadruk gelegd op hetgeen dat zo ‘anders’ (mooi of minder mooi) is, want dat is wat je vrienden, familie of collega’s te horen krijgen. Hoe het ‘thuis’ in elkaar zit, is immers vanzelfsprekend.

Dit maakt de thuiskomst tot een interessant fenomeen. Vaak wordt om die andersheid gelachen, gewalgd of wordt het simpelweg geaccepteerd. Vragen als: waarom gedragen die anderen zich zo anders? En waarom denk ik dat zij zo anders zijn? En waarom gedraag ik me op mijn manier? Het begrijpen – of eigenlijk het willen begrijpen – van een ‘ander’ en zijn samenleving is van belang om die ander in perspectief te kunnen plaatsen en onszelf beter te begrijpen.

Een goed voorbeeld van de vreemdheid van een ‘ander’ dat Nederlanders vaak verachten, is de Chinese wet die mensen verplicht bij hun ouders langs te gaan. Kinderachtig en onuitvoerbaar zijn de woorden die gebruikt worden om de wet te beschrijven. Echter, deze wet toont dat vergrijzing niet alleen een Nederlands probleem is. Sanne Albers plaatst deze ‘absurde’ wet in perspectief en betoogt dat deze wet helemaal niet zo veel van de Nederlandse aanpak van vergrijzing verschilt.

Bij de thuiskomst hoort ook het weer aan de slag gaan. Stress op het werk of tijdens de studie neemt na de eerste paar dagen toe. Susanne Geuze heeft een artikel geschreven over hoe je als student in evenwicht kunt blijven en met studie- en sociale druk om kunt gaan. Daarnaast bevat dit nummer een artikel van Brigitte Geurts over de persoonlijke 24-uurs dokter. Daan Weggemans geeft inzichten in terrorisme en terrorismebestrijding en Maarten de Vries heeft een bijdrage geschreven over de hedendaagse betekenis van ‘een land bedrijfsmatig runnen’.

Wij hopen dat iedereen een goede vakantie achter de rug heeft en weer veilig en wel thuis is gearriveerd. Zoals gezegd is de thuiskomst een perfect moment om opgedane ervaringen van het andere om te zetten in een frisse beschouwing van het bekende. Dit nummer bevat een aantal artikelen, recensies en columns die daar uitstekend bij van pas kunnen komen. Wij wensen u een prettige herstart en veel lees- en denkplezier.

Martijn van den Boom
Gaard Kets
Jan Maas
Roos van der Zwan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>