Hoofdredactioneel (2013-2)

In de vorige editie van dit blad schreven wij in het Hoofdredactioneel: ‘Het jaar is pas een kleine drie maanden oud, maar het belooft nu al opzienbarend te worden’, doelend op de wisseling van de wacht in zowel de Nederlandse monarchie als de katholieke kerk. In deze zin zou ‘opzienbarend’ wellicht nog positief geladen kunnen zijn. Echter, het lopende jaar is inmiddels ook in minder positieve opzichten opzienbarend te noemen. Het CBS maakte onlangs bekend dat de werkloosheid in Nederland wederom is gestegen tot maar liefst 8,2 procent van de beroepsbevolking in april. Onder jongeren is deze stijging zelfs nog sterker. Om het plaatje voor u als lezer nog donkerder te kleuren: de werkloosheid onder hoogopgeleide jongeren is het afgelopen jaar verdubbeld!

Dit zijn alarmerende cijfers. Vooralsnog lijkt het paarse kabinet niet bij machte om deze tendens te keren. ‘De economie op gang helpen’ en ‘banen creëren’ stonden blijkbaar niet op het kaartspel van Wouter Bos. Morbide genoeg heeft deze situatie ook voordelen: er zijn genoeg grote en belangrijke problemen waarover gediscussieerd moet worden. Bovendien betekent de hoge werkloosheid dat er steeds meer hoogopgeleide jongeren zijn die meer tijd kunnen vrijmaken om zich in debatten te verdiepen en zich te informeren over de nieuwste ideeën om ons uit deze crisis te helpen. Met andere woorden: men heeft extra tijd om deze nieuwste editie van Volonté Générale te lezen. En dat komt goed uit, want deze editie is het meer dan waard om gelezen te worden. Er komen twee artikelen voorbij over Europa: Vincent Hurkens bespreekt de bevoegdheden van Brussel en een denktank van de Honours Academy geeft een pleidooi voor de invoering van een Europe Day. Daarnaast onderzoekt Roos van der Zwan de relatie tussen integratie en depressie bij migranten, Sander Wijers analyseert de intensivering van het onderwijs en Anouk Keune, trainee voor de Provincie Gelderland, beschrijft hoe zij deze positie heeft bemachtigd.

In het discussieartikel zal een oude kwestie op moderne wijze worden herzien: de vraag of wetenschap en religieuze beleving compatibel zijn. Na een inleiding van Theo van de Kerkhof zullen Yurre Wieken en Jeroen de Ridder de ‘strijd’ aan gaan. Voor het interview is de redactie op bezoek geweest bij Jan Bransen. Hij breekt een lans voor de terugkeer van gezonde verstand in het dagelijks leven, in de maatschappij en vooral  in de wetenschap. Ten slotte wordt het tijdschrift ook deze keer weer gecomplementeerd door scherpe columns, recensies en een indrukwekkende reactie op een artikel uit het vorige nummer van dit blad. Dit alles maakt ons als redactie wederom trots en stemt ons – ondanks alle hierboven genoemde cijfers – hoopvol. Blijf kritisch, blijf denken, blijf schrijven. Ga het debat aan, herzie uw eigen positie en onderneem actie. En geniet van dit nummer van Volonté Générale.

 

Martijn van den Boom
Gaard Kets
Jan Maas
Roos van der Zwan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>