Hoofdredactioneel (2012-3)

Op het moment van publicatie van dit nummer van Volonté Générale zijn de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 nog een goede week verwijderd. De heren en dames politici hebben zich na het zomerreces enkele weken aan de campagne gewijd, in de hoop de SP en de VVD te benaderen in de peilingen. Lange tijd leek het er op dat er een tweestrijd zou komen, maar de televisiedebatten brachten Emile Roemer in het nauw, waardoor, nadat Mark Rutte de eerste liberale premier was in bijna 100 jaar, een nieuw unicum – een premier van socialistische huize – uit lijkt te blijven.

Bij het premiersdebat van RTL op 25 augustus was het CDA een opvallende afwezige. De partij en de partijen die zijn samengegaan in het CDA (KVP, CHU en ARP) hadden sinds de Tweede Wereldoorlog tien van de vijftien premiers geleverd. Vandaag de dag zou het opperen van een dergelijke mogelijkheid worden weggezet als een absurde droom: de christendemocraten lijken bij deze verkiezingen bijna tot de marges verbannen te worden. Een zure appel voor de partij, maar de ambitie voor een dergelijke functie kan Sybrand van Haersma Buma beter bij de kroonjuwelen van D66 zetten.

Een korte campagne zorgde er tevens voor dat deze niet echt van de grond kwam: hier en daar een oneliner in saaie verkiezingsdebatten, de ‘roeptoeters’ van de PVV toeterden voor niets omdat niemand eigenlijk met hen willen samenwerken en de vraag blijft of er wel werkelijk een goed beargumenteerd debat is gevoerd. Helaas is de fout die al jaren in de politiek wordt geconstateerd – een platte, kort door de bocht gevoerde discussie zonder argumenten – nog steeds niet hersteld. Volonté Générale blijft nodig!

In dit nummer is er uiteraard aandacht voor de verkiezingen. Hans van den Heuvel probeert de kiezer op het laatste moment te overtuigen van de christendemocratische visie. De Tweede Kamer verkiezingen doen ons bijna vergeten dat er in november een ander belangrijk politiek festijn plaatsvindt, namelijk de Amerikaanse verkiezingen. Erik Jeene geeft ons een inzicht in dit proces. Een breder politiek artikel is geschreven door Remy Maessen. Hij roept liberalen op afstand te nemen van het neoliberalisme en weer terug te keren naar de morele wortels.

Echter, het leven is meer dan alleen politiek. Het debat over feminisme zal verder worden gevoerd aan de hand van twee artikelen van Saskia Bultman en Anneke Comello. Sven Bergmann schreef een vergelijkende studie over het poldermodel in Nederland en Duitsland. Ten slotte sprak Volonté Générale met Blixa Bargeld, een begenadigd kunstenaar in vele vormen, over identiteit en de muziekindustrie.

Een uitvoerig nummer wederom, met tal van onderwerpen in artikelen, recensies en columns. Veel lees- en denkplezier toegewenst, evenals veel wijsheid in het stemhokje.

 

Martijn van den Boom
Gaard Kets
Jan Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>