Hoofdredactioneel 2012-2

Met gepaste trots hebben wij op 31 mei het een-jarig jubileum van Volonté Générale gevierd. Tijdens het jubilileumfeest stelde historicus Joost Rosendaal, een van de gastsprekers, dat dit ook wel een ‘papieren jubileum’ wordt genoemd. Voor een tijdschrift dat enkel digitaal verschijnt is dat wellicht een wat komische term, maar het verheugt ons dat we deze verjaardag mogen vieren. Het is voor ons een druk en spannend jaar geweest, waarin we veel geleerd hebben. Uiteindelijk geloven we dat we een mooi en nuttig tijdschrift hebben kunnen neerzetten, waarvan het huidige nummer ook een voorbeeld is. Volonté Générale was uiteraard niet mogelijk geweest zonder al die mensen die zich voor het tijdschrift hebben ingezet door artikelen, reacties, recensies en columns te schrijven. Dit geldt ook voor de mensen die we hebben mogen interviewen. Wij willen deze mensen nogmaals hartelijk danken.

Eveneens willen we uiteraard u bedanken. U leest ons tijdschrift en we hopen dat u dat met veel plezier blijft doen. Meer nog hopen we dat u kritisch blijft nadenken. Dat u uw mening blijft geven, onderbouwen én indien nodig bijstellen. Verlies niet de moed om in debat te blijven gaan met anderen die het niet met u eens zijn. Volonté Générale wil u hierbij graag van dienst zijn, maar wij kunnen ook niet zonder u.

Na zes weken onderhandelen is in maart het kabinet-Rutte gevallen. Dit kabinet was het vijfde in tien jaar. In september mag de Nederlandse bevolking weer naar de stembus om te kiezen wie de nieuwe volksvertegenwoordigers worden. De campagneteams zijn inmiddels op dreef en politici krijgen vleugels. Elke camera wordt aangegrepen om enkele krachtige (en minder krachtige) one-liners de ether in te sturen en elk debat wordt omgebogen in een semi-lijsttrekkersdebat. Politieke partijen hebben ondervonden dat lijsttrekkersverkiezingen binnen de partij een heus propagandakanon zijn, deze schieten dan ook als paddestoelen uit de grond.

Ook wordt de partijpolitiek door andere groepen aangewend om macht of faam te vergaren. Sywert van Lienden is als wijsneus bij Matthijs van Nieuwkerk een beroemdheid geworden en heeft het plan opgevat om deze zomer met een karavaan van 500 jongeren de partijcongressen van VVD, CDA en PvdA af te struinen om de belangen van jongeren te promoten. Hoewel het toegejuicht mag worden dat dit gebeurt, is de manier waarop hij dit wil doen dubieus. Door de traditionele partijpolitiek te saboteren, bestaat de reële kans dat dit de middenpartijen nog verder ondermijnt. Bovendien bevestigt het de angst van Geert Wilders dat een partij gekaapt kan worden door mensen die enkel op macht uit zijn. Een principieel debat onder jongeren over het initiatief van de G500 lijkt dan ook niet misplaatst.

Hierover, en over tal van andere onderwerpen die nu en in de toekomst van belang zijn, moet een stevig, goed onderbouwd debat worden gevoerd. Dit kan in de kroeg, de krant, de collegebanken, en uiteraard in Volonté Générale. Bij dezen roepen wij u dan ook graag op zelf een bijdrage te leveren aan dit tijdschrift. Wij staan open voor artikelen, suggesties en reacties, dus schroom niet om contact met ons op te nemen. Voor nu wensen wij u veel lees- en denkplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>