Hoofdredactioneel (2013-4)

De discussie over Zwarte Piet wordt dit jaar heftiger gevoerd dan ooit. Na een heftig debat in de media tussen de kampen ‘Zwarte Piet is een traditie en moet blijven’ en ‘Zwarte Piet is racistisch’ blijkt maar weer eens dat racisme in Nederland nog geen geschiedenis is. Gelukkig lijken de gemoederen enigszins bedaard. De intocht van Sinterklaas is zonder al te veel problemen verlopen, zij het zonder mevrouw Shepherd van de Verenigde Naties en met hier en daar wat voorzichtige aanpassingen aan het gezicht van de pieten. Het herijken van invented traditions gebeurt in Nederland ook al middels de polder: stukje bij beetje. ‘Als jullie iets minder zeuren zullen wij iets minder racistisch zijn. Beloofd.’

Terwijl wij ons in Nederland bezighouden met Zwarte Piet, hebben ze in andere delen van de wereld problemen van heel andere aard. De schrijnende situatie in Syrië duurt maar voort en verbetering lijkt niet in zicht. In september werd de wereld opgeschrikt door een gasaanval op de Syrische bevolking. Hoewel dit volgens Obama de druppel zou zijn, is er van een militaire interventie vooralsnog geen sprake. Mike van de Weijer analyseert de situatie in Syrië en legt uit waarom er zelfs na een gifgasaanval nog niet is ingegrepen door de VS.

In september vonden ook de Duitse parlementsverkiezingen plaats. Een belangrijk moment voor Angela Merkel en voor Duitsland, maar evenzeer voor de rest van Europa. De partij van Merkel kwam als grote winnaar uit de bus. Sven Bergmann geeft in dit nummer een analyse van die Duitse verkiezingen en de spannende onderhandelingen die daarop volgden.

Ook onderwerpen dichterbij huis komen aan bod in deze editie van Volonté Générale. Zo wordt de kwaliteit van het onderwijs van University College Utrecht besproken en gaat Martine Groefsema in op de nieuwe leeftijdsgrens voor alcohol. Dorian Schaap legt uit dat het vertrouwen in de politie helemaal niet zo slecht is en wil af van de permanente crisisstemming rond dit onderwerp. Niet alleen in Nederland  geniet de politiemacht meer vertrouwen dan vroeger, ook in veel andere Europese landen is dat het geval. Thijs Struijk, oprichter van de Groene Generatie, vertelt ons in een interview vol enthousiasme over de ontwikkelingen rond duurzaamheid binnen en buiten het onderwijs.

Deze keer leest u de laatste column van Joep Willemsen. Na drie jaar onze vaste columnist te zijn geweest, maakt hij plaats voor vers bloed. Wij danken hem bijzonder hartelijk voor zijn bijdrages aan ons tijdschrift en de fijne samenwerking. Daarnaast verwelkomen we een nieuw redactielid: Susanne Geuze. Met haar ervaring en enthousiasme is zij een veelbelovende uitbreiding van de redactie van Volonté Générale. Veel lees- en denkplezier gewenst!

Martijn van den Boom
Gaard Kets
Jan Maas
Roos van der Zwan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>