Balans

Brigitte Geurts

Ik ben altijd op zoek naar balans in mijn leven. Misschien komt het doordat ik een astrologische weegschaal ben, misschien komt het doordat ik een mens ben. Op veel verschillende vlakken in het leven is het belangrijk om het juiste evenwicht te vinden. Eigenlijk zijn we constant dingen tegen elkaar aan het afwegen. Maar hoe bepalen we waar de balans tussen die dingen ligt en wat kunnen we doen om deze te waarborgen?

Steeds vaker hoor (en geef) ik op de vraag ‘Hoe gaat het?’ een antwoord als ‘Ja druk hè, je kent het wel’. Mensen hebben het tegenwoordig altijd druk. Misschien was dat altijd al zo, maar het wordt nu extra benadrukt door sociale media waarop mensen vrijwel hun hele leven bijhouden. Natuurlijk zijn sommige dingen de moeite waard om met je netwerk te delen; wanneer we echter iedere lunch gaan ‘instagrammen’ raakt niet alleen de lezer, maar ook de schrijver de draad kwijt van wat echt belangrijk is. En dat is precies wat het vinden van balans voor mij zo moeilijk maakt: niet weten wat belangrijk is.

Ik heb (in willekeurige volgorde) een full-time baan, een partner, een legio vrienden en familieleden, bespeel een muziekinstrument en beoefen drie sporten. Die zaken kosten allemaal tijd. En dan heb ik ook nog tijd nodig voor mezelf, om te lezen en te schrijven, én te slapen uiteraard. Allemaal belangrijke dingen waar ik niet zonder zou willen. Er zijn momenten waarop ik bijna blij ben dat er meerdere evenementen op één avond vallen, omdat ik dan gedwongen wordt om te kiezen. Betsy Jacobson sprak daarover wijze woorden: ‘Balance is not better time management, but better boundary management. Balance means making choices and enjoying those choices.’

Als ik een avondje voor mezelf kies, terwijl ik drie andere dingen had kunnen doen, dan hoef ik me niet schuldig te voelen. Ik hoeft ook niet steeds met één oog op de klok blijven kijken in een poging om meerdere activiteiten in één avond te proppen. Zodra je de keuze hebt gemaakt, is het de kunst om je erbij neer te leggen en te genieten van die keuze. Zo vinden we balans. Maar hoe maak je al die keuzes? Volgens Søren Kierkegaard vormen de keuzes die je maakt je tot wie je bent.. Het gaat dus niet alleen over een zoektocht naar balans in je leven, maar ook over een zoektocht naar jezelf en wat JIJ eigenlijk belangrijk vindt in het leven.

Kierkegaard schreef ook dat de waarheid subjectief is. Daarmee bedoelde hij niet dat wat wij denken of geloven niet ter zake doet; hij bedoelde dat de werkelijk belangrijke waarheden persoonlijk zijn. Dus wat voor jou belangrijk is, hoeft voor een ander niet zo belangrijk te zijn. Wat jij ‘hard’ werken vindt, kan voor iemand anders heel hard of juist helemaal niet hard werken zijn. We zijn allemaal anders en ook onze balans zal dus anders zijn. Probeer dus niet jouw situatie door de ogen van een ander te bekijken, want die heeft andere waarheden. Dat brengt natuurlijk wel dilemma’s met zich mee, want soms botsen deze persoonlijke waarheden. Zo vindt jouw kind misschien wel dat het iedere dag naar de speeltuin moet of weet jouw portemonnee dat je niet nóg eens op vakantie kunt dit jaar. Er is wel wat fine tuning en samenwerking nodig. Dus hoewel de juiste balans in je leven iets heel persoonlijks is, is het niet iets onafhankelijks. Je leven bestaat als het ware uit allerlei tandwielen en als je aan het ene wieltje draait, draaien de andere mee. Die tandwieltjes haken ook weer in wielen van anderen om je heen, om uiteindelijk samen een gigantisch raderwerk te vormen. Geen wonder dat je eigen balans vinden zo lastig is, als je er ook nog in beïnvloed wordt door allerlei andere draaiende tandwielen.

Soms is een rustig bijstellen van alle tandwielen voldoende om weer in balans te komen, maar het komt ook voor dat mensen volledig het roer (of tandwiel) omgooien. De aanleiding kan van alles zijn. Vaak zijn het dingen waardoor we ons ineens van onze sterfelijkheid bewust worden, zoals een ongeluk, ziekte, oorlog of wereldramp. Het maakt niet uit wat het is, maar soms hebben we zo’n moment even nodig om ons bij de les te houden. Bij de levensles. Mijn opa deed me realiseren dat oude mensen zich veel beter beseffen dat het leven maar al te snel voorbij kan zijn. Dat besef verandert hun kijk op het leven en de keuzes die ze maken. Zij weten wat belangrijk is.

Druk hebben we het allemaal, maar het gaat erom hoe we daarmee omgaan: balans. Een beetje minder klagen en een beetje meer carpe diem. We kiezen er zelf voor dat ons leven zo vol is. Laten we ophouden met klagen over alles wat we ‘moeten’ doen en beginnen met genieten van alles wat we mogen doen.

 Brigitte Geurts (1989) is promovenda Analytische Chemie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>